Knjiga nedelje: “Hiljadu čudesnih sunaca”, Haled Hoseini

Bili smo četvrta godina srednje škole kada je razredna, inače profesor književnosti, poželela da nas natera da pročitamo nešto što je van programa. Bili smo filološko odeljenje, za nas je predstavljalo olakšanje čitati nešto što nije u programu, a bili smo oduševljeni idejom naše razredne da pročitane knjige predstavimo odeljenju. Trebalo je da svi pročitamo obe Hoseinijeve knjige u to vreme, Hiljadu čudesnih sunaca i Lovac na zmajeve, a onda da se podelimo u dve grupe i predstavimo te knjige. Od čitave zamisli, jedino smo svi pročitali makar po jednu knjigu, a skoro svi i obe. I zaista smo se nekako podelili, pola odeljenja bilo je oduševljeno Lovcem na zmajeve, dok je druga polovina bila pod utiskom Hiljadu čudesnih sunaca. Ja sam, potpuno očekivano, bila u ovoj drugoj grupi. Nažalost, razredna nikada nije sprovela u delu njen deo plana i nikada nije ostvarila svoju zamisao da o ovim knjigama govorimo na času.

hiljadu_cudesnih_sunaca-haled_hoseini_v
Fotografija preuzeta sa http://www.laguna.rs/n805_knjiga_hiljadu_cudesnih_sunaca_laguna.html.

Osamnaestogodišnjakinja koja je ovu knjigu progutala za par dana bila istinski dirnuta emocijom kojom je knjiga protkana, oduševljena neverovatnim spisateljskim moćima Hoseinija i tužna zbog svih nedaća kroz koje je prolazila Marijam, a kasnije i Lejla.

Pet godina kasnije, malo ozbiljnije shvatam čitavu priču. U vreme u kom živimo, neophodno je pročitati makar jednu knjigu ovog tipa. Položaj žene u Avganistanu je katastrofalan. I žena može preživeti jedino ako je dovoljno hrabra i psihički jaka. Ova priča nije nimalo laka. Autor nas kroz priču vodi od najranijih dana detinjstva Marijam i njenih trauma koje su je izrezale u ženu koja gradacijski postaje sve jača i jača. Pripovedač je sveznajući, u trećem licu, a narativni tok je hronološki i nije isprekidan retrospektivnim tokovima. Retrospektivni tok se javlja samo u jednom delu romana, a njegova uloga jeste da prikaže ključni deo fabule.

Ipak, da biste priču u potpunosti doživeli, moja preporuka je da ne čitate prvo kraj. Knjiga je zaista pisana hronološki i tako je treba i čitati. Efekat koji se postiže takvim čitanjem neuporedivo je jači. Ukoliko niste pročitali ovu knjigu, zaista bih volela da to uradite. Ako već jeste pročitali, volela bih da mi u komentarima ostavite vaše utiske.

Ako volite priču koja će vas izmestiti iz sopstvene kože, priču koja će na vas ostaviti dogogodišnji utisak, onda je ovo prava knjiga da je ponesete na odmor i utonete u svet u kom dve žene opstaju i pored svih kamenja o koje se sapliću.

Knjigu možete nabaviti na dva načina – u Delfi ili Laguna knjižarama, ali i onlajn kupovinom sa njihovog sajta. KLIKNITE OVDE ZA ONLAJN KUPOVINU. U oba slučaja možete iskoristiti svoju karticu Kluba čitalaca, pa knjigu možete nabaviti sa određenim popustom. Uživajte!

Jeste li pročitali već ovu knjigu? Jeste li pročitali možda Lovac na zmajeve ili A planine odjeknuše? Volela bih da pročitam vaše impresije o stvaralaštvu Haleda Hoseinija.

Do sledeće #knjigenedelje,

Vaša Vještica!

4 thoughts on “Knjiga nedelje: “Hiljadu čudesnih sunaca”, Haled Hoseini

    1. Ooo da, obe ove knjige su posebne, svaka na svoj način. Nikako da stignem da pročitam “A planine odjeknuše”, a sada konačno imam vremena za to i jedva čekam. 😊

      Liked by 1 person

  1. Pročitala sam sve Hoseinijeve knjige i sve su mi se dopale ali samo me je knjiga Hiljadu čudesnih sunaca ostavila bez daha. I to bukvalno. Pročitala sam je u jednom dahu, jedinu pauzu sam napravila pred sam kraj jer od suza ništa nisam videla. Sve njegove knjige su dobre, tu nema zbora ali Hiljadu čudesnih sunaca je savršena u svakom smislu. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s