Magija velikog platna: “Jesen samuraja”

Odavno je već jasno da raspolažemo neverovatnim glumačkim kvalitetom. Ono što se već kristalizuje jesu kvalitetni projekti na kojima glumci rade. Filmska umetnost je kod nas uvek bila cenjena i srećna sam što kod nas producenti pametno ulažu. Svaki novi filmski projekat je bolji od prethodnog, a takva gradacija je nešto što nam je odavno potrebno.

Film Jesen samuraja radila je gotovo identična ekipa iz filma Mali Budo. Scenario je i ovaj put briljantno napisao Dimitrije Vojnov, dok je Danilo Bećković režirao film. Rekla bih da su saradnje njih dvojice pun pogodak za domaću filmsku industriju. Producent filma je Marko Paljić. Muziku je odlično uradio Marko Kon.

14695604_1868243840071091_1636172255039087380_n
Fotografija preuzeta sa zvanične Fejsbuk stranice Jesen samuraja.

Volim što izrastam u osobu koja će film sagledati sa svih aspekata. Oko mi je uhvatilo bukvalno sve – odličnu fotografiju, neverovatno dobru montažu, sam kvalitet filma. Mislim da je naša filmska industrija za klasu bolja od onoga što je bila, i više od toga. Rade se isključivo kvalitetni filmovi i ne sećam se da me je i jedan razočarao. Sam scenario možemo posmatrati i alegorijski – kada u životu dođe momenat da ne možemo više da radimo ono u čemu smo najbolji, šta onda? Da li nastaviti sa borbom ili nesvesno skrenuti sa putanje u potrazi za nekim boljim životom?

Petar Strugar je jedan od onih glumaca koje ćemo dugo, dugo gledati, a još duže pamtiti. Svojim neverovatnim transformacijama gradi sopstvenu karijeru na jedan pravi način – tiho i vredno. U filmu Jesen samuraja izgradio je lik Vladice do perfekcije. Prirodnost u njegovoj glumi uverava da je Vladica jedan sasvim realan lik, neko koga možete sresti u svakom momentu.

Hristina Popović je glumačko blago koje Srbija sebično čuva. Ona je jedna od najfenomenalnijih domaćih glumica. Lik Snežane iznela je maestralno, a ono što zaista oduševljava jeste njena prirodnost. Žene umeju da se izveštače, a ja sam veoma srećna što su naše glumice svesne svoje lepote, svog talenta i umeća, da im je izveštačenost potpuno strana. Hristina nosi autentičnost kakvu retko ko može da iznese.

Ljubav, koju u filmu grade Strugar i Popović, nikada nije bila opipljivija na filmskom platnu. Svojim talentima oslikavaju jednu pravu ljubav, uz niz komičnih situacija, ali i onih ozbiljnih, onih nakon kojih se plače.

Sporedne uloge u filmu Jesen samuraja podeljene su veoma pažljivo. Andrija Milošević se pojavi na pet minuta i snimi najkomičnije scene ikada. Nikola Kojo iznosi lik oca, uz komične replike, ali vrlo, vrlo ozbiljan. Sergej Trifunović energično iznosi lik lokalnog tipa koji uvek uz sebe mora imati par opasnih momaka i način da zaradi novac. Prosto smo navikli na takvu Sergejevu energiju, a nije je manjkalo ni u ovom filmu. Katarina Žutić, sa svega par minuta na filmskom platnu, obeležava čitav film svojim neverovatnim talentom i komičnim replikama.

Na kraju, ne smem izostaviti preslatkog i pretalentovanog Petra Novićevića! Ovaj dečak maestralno iznosi svoju ulogu, rame uz rame sa najvećim imenima srpskog glumišta. Prosto osećam da bi svaki dalji komentar bio zaista suvišan.

Film Jesen samuraja će tek doživeti premijeru u nekim manjim gradovima, a u većim gradovima je većna repertoarima bioskopa, stoga vam od srca preporučujem da priuštite sebi dva sata smeha i neverovatno dobre priče. Film se u Srbiji uzdiže poput feniksa, a ja sam presrećna zbog toga!

Vaša Vještica

2 thoughts on “Magija velikog platna: “Jesen samuraja”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s