Zaviri… u Ćele-kulu

Aprilska tema bila nam je da pišemo o muzejima u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Ipak, ovog meseca nećete čitati o vojvođanskim muzejima ili spomenicima, zato što smo ostale bez saradnice iz Novog Sada (više o tome na kraju posta). O Narodnom muzeju u Kragujevcu pročitajte na blogu Classic and Romantic, dok ćete o muzejima u Beogradu čitati za par dana na blogu Moji mali svetovi, a do tada pogledajte martovski tekst iz projekta Zaviri na ovom blogu.

U Nišu postoji nekolicina muzeja, spomenika, još iz vizantijskog doba. Ipak, izabrala sam da predstavim možda najtužniji spomenik ikada. Od ovog spomenika je, zapravo, napravljen muzej i otvoren je za posetioce sa svih strana. Fascinantno je tragičan, te zbog toga zaista privlači dosta turista.

Cele_kula_spolja.jpg

Kada se govori o Ćele-kuli, ne sme se izostaviti događaj koji je doveo do njenog nastanka. Naime, nakon bitke na Čegru, u toku Prvog srpskog ustanka, 1809. godine, poginulo je oko 6.000 Turaka i svega 2.000 Srba. Kako je turska vojska bila brojnija, svakako su odneli pobedu, ali je niški Huršid-paša, kako bi prikrio svoj veliki gubitak ratnika, ali i zaplašio porobljeni srpski narod, naredio da se koža sa lobanja poginulih Srba oguli i da se lobanje napune slamom i pamukom, a zatim pošalju u Carigrad. Kao krajnji vid nemilosrdnosti i pokušaj da se ljudi zaplaše, dolazi momenat naređenja da se sazida kula od kamena na istočnoj strani Niša, a da se u njene zidove uzidaju preostale lobanje poginulih vojnika. U nju su uzidane 952 lobanje, među kojima se nalazila i lobanja Stevana Sinđelića, vođe ustanka, koja je danas posebno izdvojena na pijedastalu.

cele-kula-nis-2

Ono što je meni lično bio najtragičniji momenat kada sam posetila Ćele-kulu jesu prazna mesta na zidovima. Danas kula broji svega 58 glava. Kula je dugo stajala nezaštićena, pa se rušila sama od sebe, ali lobanje koje fale u preostalom delu građevine odnele su porodice poginulih ratnika, uverene da su prepoznale lobanje svojih voljenih, te da bih sahranili kako dolikuje.

Ako ništa drugo, ovaj spomenik makar stoji da pokaže koliko je naš narod propatio u zarobljeništvu pod Turcima i da se ta tragedija nikada ne zaboravi.

Spomenik je podignut i na Čegru, gde se odigrala bitka nakon koje je izgrađena kula, te se i to može posetiti u Nišu. Pored ovih spomenika, u Nišu možete posetiti tvrđavu u centru grada, Medijanu ili Memorijalni kompleks 12. februar.


***KONKURS***

Drage devojke, ako živite u Novom Sadu i imate svoj blog, možete biti deo projekta ZAVIRI! Nas tri, iz tri različita grada pišemo o njihovim kutcima koje vredi posetiti. Ukoliko želite da nam se pridružite, pošaljite link do vašeg bloga, kako bismo se upoznale sa vašim radom. Možete dodati i nešto o tome zašto bi baš vas trebalo da izaberemo!

MEJL: projekat.zaviri@gmail.com

Ne dozvolite da buduća prestonica kulture ostane bez predstavnika u projektu Zaviri!

Vaša Vještica

*Sve fotografije su preuzete sa Google pretrage.

 

One thought on “Zaviri… u Ćele-kulu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s