Magija filmskog platna: “Kozje uši”, april, 2017.

U moru apstraktnih, satiričnih, ironičnih scenarija, čini mi se da smo izgubili nit sa realističnim elementima. Ni o knjizi nikada ne sudim prema koriciama, pa ne dozvoljavam sebi ni o filmu da sudim prema glumcima. U ovom slučaju, plakat zaista krase najveća glumačka imena današnjice.

Baka Stojanka živi na rubu egzistencije. Odgaja dvoje unučadi, brine o njima, ali i o svom domaćinstvu. Ni sama ne bih mogla da zamislim glumicu koja bi vernije i bolje odigrala Stojanku od Gorice Popović. Film prati njenu borbu za opstanak u ovo krivo vreme, njenu borbenost i hrabrost kojom korača napred. Lična preispitivanja, ali i lične ispovesti o kojima se ni ne sluti. Unuke igraju Milica Spasojević i Pavle Marković. Ono što mene posebno fascinira jeste činjenica da se u filmu ne pojavljuje mnogo likova, svega par sporednih. A sve te likove igraju najbolji glumci današnjice – Nikola Kojo, Bojan Dimitrijević, Voja Brajović, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Tomislav Trifunović, Anđelka Prpić, Slobodan Ćustić, Nebojša Ilić, Goran Radaković. U filmu se pojavljuju i scenarista, Vladislava Vojnović, i reditelj, Marko Kostić.

kozje-usi-trejler-film-2

Ovakve realistične priče, živi likovi i obični ljudi su ono što nedostaje srpskoj kinematografiji. Dok je fokus na Stojanki i njenoj borbi za opstanak, svaka sporedna ličnost izvučena je kao reprezentativni primerak sociološki određene grupe, pa se pojavljuju poštar, radnik EPS-a, kovači, moleri, prodavačica u butiku, sveštenik i vojno lice. Svi oni izgovaraju po par rečenica, ali u njima izgovore suštinu. Ovakav film treba i mora da posluži kao najstroža kritika društva u kom egzistiramo, a ne živimo. Dva sata trajanja proleti kao sekund, svaka scena je smislena i svaka drži pažnju. Toliko da poželite da se film nikada ne završi.

Kozje uši možete pogledati u Cineplexx bioskopima u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a u manjim gradovima distribuciju radi pokretni Mobil 3D Cinema.

Ko nije, i neće. Ko je jednom, opet će.

Vaša Vještica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s