“RECI-ŠTA-TE-MUČI.NET”, Džeklin Vilson

Oduvek sam mnogo volela da čitam. Kada sam bila klinka nije mi se moglo desiti da zaspim, a da pre toga ne pročitam makar jedno poglavlje. Knjiga o kojoj vam danas pišem je napisana za uzrast od 9 do 12 godina, pa se i ja uvek trudim da takve knjige čitam iz perspektive deteta. U pitanju je knjiga RECI-ŠTA-TE-MUČI.NET, Džeklin Vilson.

Povezivanje ovog romana za decu sa tehnologijama 21. veka je zaista smeo potez Vilsonove. Malo sam razmislila o tome i shvatila da je to zaista originalan način da se deca privuku i pročitaju nešto van računara, tableta i mobilnih telefona. Ja u tom potezu vidim i ilustrovanje one dobre strane interneta, koju svi zanemaruju obraćajući pažnju na mnogo više loših strana. Jedan učitelj osmislio je sajt na kom učenici anonimno mogu pisati o svojim problemima,  a zatim uz pomoć drugara pronaći i rešenje.

Forma romana je dobro osmišljena – svako poglavlje se zove Šta muči… pa se smenjuju imena dece iz jednog odeljenja. Samim tim, pripovedač je promenljiv iz priče u priču, a u tu ulogu se stavlja dete o čijem problemu se govori. U svakom poglavlju se obrađuju najrazličitiji problemi koji muče decu, od straha spavanja u mračnoj sobi, preko dobijanja maćehe, dečijih zaljubljivanja do jednog vrlo ozbiljnog problema na samom kraju. Nekako mi se čini da je struktura takva da su problemi zaista gradacijski poređani.

20170630_142910_Fotor

Kao neko ko se od jedanaeste godine bori sa hroničnom bolešću, smatram da je jako dobro što se jedna takva tema javlja na kraju ove knjige. Ipak, smatram da je to jedna jako opširna tema i da možda zaslužuje mnogo više prostora od jednog poglavlja. Čini mi se da je autorka svesno provukla okvirnu priču kroz samo pripovedanje dece i mislim da je to sasvim u redu, jer se na taj način pospešuje razmišljanje i moć zaključivanja.

Knjigu možete nabaviti onlajn, na sajtu izdavačke kuće Odiseja. I ovog puta su me oduševile ilustracije i moram da primetim da Odisejina izdanja zaista imaju odlične ilustratore. Za ovu knjigu zadužen je bio Tihomir Čelanović.

Do sledeće knjige,

Vaša Vještica

 

2 thoughts on ““RECI-ŠTA-TE-MUČI.NET”, Džeklin Vilson

  1. Ovo mi zvuči kao stvarno dobra ideja i mogućnost da se stvori svest o nekim problemima.Previse ljudi zanemaruje probleme koje deca i tinejdzeri imaju,smatrajuci da je to doba bezbrizno i da nijedna poteskoca nije tako strasna vec samo “preuvelicana”.Zato pozdravljam svaki projekat koji ovoj tematici daje dovoljno na značaju.

    Liked by 1 person

    1. Svakako! O ovoj temi će se tek pisati, a za uzrast kom je namenjena ova knjiga sasvim je primerena i dobra. Zato sam napisala (ako nisam, pomislila sam) da roditelji treba da kupe deci da čitaju. Razvijaju čitalačke navike, a ujedno se i zabavljaju sa vršnjacima iz knjige. 😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s