“Čarapokradice”, Pavel Šrut

Sledeća knjiga koju sam dobila od izdavačke kuće Odiseja za recenziju jeste knjiga Pavela Šruta, Čarapokradice. Namenjena je uzrastu 9-12 godina, a kroz jednu finu alegoriju govori o jednoj vrlo važnoj temi.

Naime, ono što na prvom mestu moram pohvaliti jesu fantastične ilustracije koje prate Odisejina izdanja. Čarapokradice je ilustrovala Galina Miklinova. U tandemu sa Šrutom, osvojili su dosta nagrada, posebno za izdanje Čarapokradica iz 2008. godine iz kog su, rekla bih, i preuzete ilustracije za Odisejino izdanje.

2016-03-carapokradice

Moram priznati da sam imala neku vrstu predrasude prema naslovu. Zvučao mi je prilično dosadno, ali sam srećna što je samo tako zvučalo. Istina je, za moj ukus delo sadrži previše deskriptivnih momenata, ali to se meni i bilo kom starijem recenzentu čini samo zato što smo navikli na ozbiljnija štiva. Za uzrast deteta do 12 godina, momenti deskripcije su odlično urađeni. Prosto je čitava knjiga tako napisana da razvija čitalačke i kognitivne vijuge kod dece. Ova knjiga svakako ne bi bila dosadna ni detetu od 13 ili 14 godina, u to sam sigurna.

Tema je vrlo zanimljiva. Naizgled, pisac se bavi neverovatnim bićima koja kradu čarape, pa su deca vrlo često osuđena na jednu čarapu i kritiku roditelja kako samo njima uspeva da izgube samo jednu čarapu. Ipak, Šrut obrazuje jedan novi svet u kom žive sve te izgubljene čarape i tinejdžeri čarapokradice koji su na putu da pronađu sebe. To je jedna odlična alegorija na same čitaoce kojima je knjiga namenjena. I oni su na ulazu u neko novo poglavlje života i svoje karaktere tek formiraju. Uz veoma zanimljiv kriminalistički zaplet i veoma neočekivan rasplet, ova knjiga je odlično štivo za decu kojoj je namenjena.

Knjigu možete poručiti na Odisejinom sajtu, klikom na LINK OVDE.

Vaša Vještica

Advertisements

4 thoughts on ““Čarapokradice”, Pavel Šrut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s