Osetljiva, svetla i suva koža – izlaganje suncu, zaštita i nega

Mislim da smo već sasvim svesni činjenice da je jako važno negovati kožu lica i tela, posebno u toku leta i na plaži. Jako mi je drago što su se ovom temom bavile i naše najuspešnije Jutjuberke, pa ću vam svakako linkove do tih videa o tretiranju i sunčanju kože ostaviti ovde.

Anin video (Poređenje proizvoda za sunčanje)

Bojanin video (Kako pripremiti telo za sunčanje, Beauty box kanal)

Video na kanalu Mogu ja to sama (SUNČANJE (…), Bojana i Jela)

Tekst na blogu According to Vera (Top Ten losion za sunčanje SPF15, V. Dimov)

Ipak, tema o kojoj ću ja danas pisati je za nijansu drugačija. Naime, ja sam neko ko ima jako, jako svetlu put i hladan podton kože. Takva koža je veoma osetljiva pri izlaganju suncu, a ja sam ovog leta bila u jednoj jako specifičnoj situaciji. Punih sedam godina nisam se sunčala, pa je moja briga bila utoliko veća. Ipak, odlučila sam da poslušam savete nekih koleginica, da nešto sama improvizujem, ali sam odlučila da ne dozvolim sebi da na suncu izgorim (HINT: Uspela sam!).

1. Priprema kože tela za izlaganje suncu

Od kada sam odlučila da uopšte idem na letovanje do samog polaska me delilo čitavih deset dana. Dakle, apsolutno nije bilo vremena da uzimam beta karoten tabletirano, već sam tih desetak dana jela dve do tri šargarepe dnevno. Pred polazak na more odradila sam dobar piling Keimsovim pilingom sa crvenim čajem i mimozom. On ima jako simpatičnu strukturu, gust je, poput nekog džema i sadrži odlične kuglice za pilingovanje – niti su previše grube, niti previše blage. Naravno, mackanje mlekom za telo je neizostavni deo nege moje osetljive kože, a pre mora sam potrošila Nikel mleko za telo sa matičnim mlečom koje je odlično! To je sve što sam mogla da uradim da kožu pripremim za izlaganje suncu.

Collage_Fotor.jpg

2. Izlaganje osetljive kože suncu

Jako dobro poznajem svoju kožu. Dok sam bila mlađa, nisam shvatala ozbiljnost koju sa sobom nose opekotine od sunca. Svi jako dobro znamo da mladeže moramo čuvati od UV i UVB zraka koji mogu biti kancerogeni, što samo znači da su jednako štetni i za samu kožu. Kada bismo otišli na letovanje, do drugog dana bih izgorela kao rak, preljuštila se do petog, šestog dana i do kraja letovanja plivala sa belom majicom preko preljuštenih i izgorelih ramena.

Jako sam ponosna na sebe što sam sada uspela da pronađem recept da mi koža na suncu uopšte ne izgori i sada zaista mislim da na proizvodima za zaštitu i negu nikako ne treba štedeti (mada, ja svoje i nisam platila mnogo, cene ću staviti ispod teksta).

20170801_173922_Fotor20170801_173959_Fotor

Dakle, prvi proizvod koji sam obavezno nanosila na kožu još u apartmanu je Garnier Ambre Solaire SPF50 za osetljivu kožu. Ono što je mene oduševilo jeste činjenica da je bilo dovoljno da se namažem jednom pre podne, jednom posle podne i da se ne mackam nakon svakog izlaženja iz vode. Krema se jako fino razmazuje, brzo upija i ne ostavlja beli film na koži. Najbolje od svega je što sam zaista imala osećaj da proizvod radi svoj posao. Prvih pet dana sam mazala samo to, a onda sam do kraja letovanja koristila Top Ten SPF20 losion za sunčanje i tada sam dobila i malo boje. On sadrži karoten, više liči na mleko kada se razmazuje, ne ostavlja beli film i ne skida se u vodi. Mama kaže da sam ove godine najviše boje dobila nakon letovanja, a ja verujem da je delom zaslužan i baš ovaj losion. Štitio mi je kožu, a dozvoljavao joj da potamni.

20170801_173524_Fotor20170801_173627_Fotor

3. Nega osetljive kože nakon sunčanja

Morska voda zbog soli jako isušuje kožu. Izloženost suncu crpi vlagu iz kože i zaista je jako važno dobro je hidrirati nakon sunčanja. Iako sam ponela Oriflame mleko za telo za suvu kožu sa semenom bundeve, ipak sam želela da kožu zaštitim od upale, pa sam kupila Carroten Aquavelvet losion za tretiranje kože nakon izlaganja suncu. Oduševila sam se ovim losionom. Proizvođač navodi da losion neguje, hidrira kožu, hladi je i čuva preplanulost. Apsolutno je sve od toga tačno. Koža mi je bila nahranjena, nije se isušivala nakon losiona, a osećaj hlađenja je zaista prijatan.

20170801_173701_Fotor20170801_173738_Fotor

4. Zaštita lica od sunčevih zraka

Tragala sam za nekom kremom namenjenom za lice, sa određenim zaštitnim faktorom. Međutim, farmaceutkinja mi je rekla da su kreme za lice apsolutno istog sastava kao i one u tubi i da nema potrebe da kupujem onu na kojoj piše da je za lice. Poslušala sam je i devet dana sam na lice nanosila spomenutu Garnier SPF50 kremu za sunčanje na lice i apsolutno nijednom nisam izgorela. Ipak, kažem devet dana zato što sam desetog, u čitavoj frci oko pakovanja, zaboravila da namažem lice. Ne znam kako mi je to promaklo. Tek kada smo ušli u bus za povratak u Srbiju, setila sam se da lice nisam namazala kada sam u ogledalu videla ozbiljno crvenilo na obrazima, nosu i čelu. Tu je u pomoć priskočio spomenuti Carroten losion. Stavila sam ga u ručni prtljag, pa sam odmah namazala celo lice. Mislim da je sat vremena bilo malo da mi se crvenilo povuče.

5. Nega kože izlagane suncu nakon letovanja

Ono što mi je sada najvažnije i što radim otkako sam došla u Srbiju jeste hidratacija i mackanje kože tela hranljivim mlekom za telo. Ipak, kako mi je ostalo još malo Carroten losiona, par puta sam namazala i njega čisto da bi mi očuvao to malo boje koliko sam potamnela, a svakodnevno koristim Oriflame mleko za telo za osetljivu kožu i jako je dobro. Veoma je hranljivo i prija mojoj koži.

20170801_174056_Fotor20170801_174144_Fotor

Ovaj tekst je, pre svega, namenjen devojkama, ženama, devojčicama koje imaju izuzetno osetljivu kožu. Meni nije bilo važno da mi koža potamni, pa sam dosta vremena provodila pod suncobranom, ali mnogo više vremena u vodi, a svi znamo da se u vodi najviše dobija boja/gori zbog reflektovanja sunčevih zraka. Mislim da je jako važno čuvati kožu tela, jer kako je Bojana rekla – koža pamti i moramo voditi računa o njoj.

U ovaj tekst sam uložila zaista mnogo vremena i analiziranja i ako makar i jednoj devojci bude pomogao, ja ću biti presrećna, baš zato što znam i sama koliko sam se mučila sa suncem. Ovo je provereni recept da se koža tela očuva na suncu i držaću ga se. Ne mogu da garantujem da je do brendova koje sam koristila, ali mroam priznati da sam namerno birala zvučnija imena baš zato što se radi o zdravlju najvećeg organa na čovekovom telu.

Ukoliko vas zanima šta sam o šminke nosila na more, kao i kako se šminkam u vrelim, letnjim danima i kako da stvorite karmin kada ne ponesete apsolutno nijedan na put, pišite mi u komentarima.

Vaša Vještica

Spomenuti proizvodi:

Keims piling za telo sa crvenim čajem i mimozom, 2190rsd;

Nikel Royal body mleko za telo sa matičnim mlečom, 2870rsd;

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced SPF50, 1049rsd;

Top Ten Sunscreen Lotion with Carotene, 610rsd;

Carroten Aquavelvet Aftersun Lotion, 400-500rsd;

Oriflame Happy Skin Extra Dry Skin mleko za telo, 400-500rsd.

 

2 thoughts on “Osetljiva, svetla i suva koža – izlaganje suncu, zaštita i nega

  1. Ja sam imala otpor prema belim majicama, ali su mi ih oblacili na silu. 🙂
    A sto se tice kreme za lice i kreme za telo – samo si mi odagnala sumnju i sad cu bez grize savesti da ih koristim ujedno.
    Obozavam postove o tome kako da negujemo nase problematicne/osetljive koze! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s