Šesti Festival prvoizvedenih predstava – program

Mislim da je svima sasvim jasno koliko volim pozorište. Zadovoljstvo mi je što konačno mogu da govorim o ovome i što mogu sa ponosom da vam kažem da u novembru spremamo jedan ozbiljan pozorišni festival. Tradicionalno, 22. novembra ove godine počeće 6. Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

Ono što je novo jeste to da će se ove godine u takmičarskom delu naći šest predstava, a sedma će biti odigrana u čast nagrađenih. Tokom festivala, daskama našeg Centra za kulturu i umetnost prošetaće velika glumačka imena Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Predrag Ejdus, Saša Torlaković, Mirjana Karanović, Aneta Tomašević, Nina Janković, Slaven Došlo, Boris Isaković i mnogo drugih fenomenalnih glumaca iz najboljih pozorišta u Srbiji.

U takmičarskom delu igraće se predstave: Hipnoza jedne ljubavi (Zvezdara teatar; Dušan Kovačević); Hor “bečkih” dečaka (Jugo art, Teatar Carte Blanche; Ljubomir Nedović); Novo doba (Bitef teatar; Vuk Bošković); Rubište (Šabačko pozorište; Ninoslav Đorđević); Maestro (Narodno pozorište Sombor; Milivoje Mlađenović) i Opet plače, al’ sad od sreće (Knjaževsko-srpski teatar; Novica Savić). Kako sam Festival u prvi plan ističe dramskog pisca, a ove godine su u pitanju domaći pisci, vrlo je moguće da se neko od njih i pojavi na samom Festivalu i razgovoru nakon predstave.

 

Nagrade će se dodeljivati kao i do sada – za najbolju predstavu u celini, za najboljeg glumca, za najbolju glumicu, za najbolju režiju, za najboljeg mladog glumca/glumicu, a glavna nagrada ostaje za najbolji dramski tekst. U čast nagrađenih, klasa profesorke Vide Ognjenović će igrati diplomsku predstavu Viza.

Selektor Festivala PIP, Toma Trifunović je ove godine uradio jedan odličan posao. I s obzirom na kritike koje sam čitala, zaista očekujem jedan sjajan festival. Apsolutno ne govorim subjektivno. Smatram da grad kakav je Aleksinac zaslužuje jedan ovako veliki i,  pre svega, izuzetno važan pozorišni festival. Centar za kulturu i umetnost u Aleksincu, sa odličnim i sposobnim ljudima na vrhu, je pripremio i propratne programe, koji su jednako deo festivala kao i igranje takmičarskih predstava, stoga se novembru baš radujem. Žiri će ove godine činiti Miodrag Radovanović, Zlata Numanagić i Goran Ibrajter. Mogu vam otkriti i da će moja posebna gošća biti Brana Antović sa bloga Brana’s Divine World i jedva čekam da nas dve zajedno uživamo u 6. Festivalu PIP.

Ponosna sam na Festival PIP. Ponosna sam na Centar za kulturu i umetnost. Ponosna sam na Aleksinac.

Vaša Vještica

Leave a comment