Predstava “Od A do DA”, Aleksinac, 09.10.2017.

Sa posebnim zadovoljstvom ću ovu pozorišnu sezonu započeti kritikom baš ove predstave. Moram priznati da sam baš dugo iščekivala ovaj trenutak. Kada je reč o pozorištu, onda mojim mislima ništa ne može biti prepreka.

Od A do DA je predstava koja je u februaru 2017. godine imala premijeru u Beogradu. Adaptaciju teksta uradila je Kristina Radenković, koja i stoji iza Kass produkcije, dok je režiju radila Isidora Goncić. U predstavi igraju Marijana Mićić i Bojan Perić.

Ja uživam u klasičnom pozorištu. Ipak, jako volim tu moju osobinu da imam apsolutno otvoren pogled na inovacije u pozorištu. To navodim baš zbog toga što sam neretko u razgovorima nailazila na negodovanja kada je u pitanju malo drugačiji pristup dramskom tekstu. Tekst predstave Od A do DA osmišljen je baš tako da od reditelja zahteva malo drugačiji pristup. Adaptacija je odlično urađena, a rediteljska rešenja su odlična. Smatram da je ova predstava inovativna i jako dobra za samo pozorište.

800x600_Promo-Od-A-do-DA

 

Koncept se zasniva na tome da gledaoci u pozorištu uživo prisustvuju emisiji čiji su voditelji Bojan Perić i Marijana Mićić. Jovan i Jelena će se upoznati na nesvakidašnji način, a voditelji će ih pratiti kroz niz situacija u vezi koje vode od prvog susreta do sudbonosnog DA. Iskarikirane replike, izveštačenost situacija i neposrednost glumaca su ono što ovu priču približava svakom gledaocu ponaosob. Tek onda kada se sve tipične muške i ženske replike stave jedna do druge, shvatamo koliko je ljubav kompleksna i koliko smo svi tipizirani u njoj. Glumci svojim izvanrednim talentom prenose svaku od situacija vrlo živopisno i realno, pa stičete utisak da gledate ili sebe ili svoje najbolje prijatelje na sceni.

Moj omiljeni deo u ovakvim predstavama je momenat interakcije sa publikom. Prisustvovala sam već takvim predstavama i svaka od njih je po tematici bila potpuno drugačija. Ipak, u ovoj se zaista ta veza između dramskog teksta i publike produbljuje na taj način i postaje prisnija.

Da, možemo voleti klasično pozorište, drame sa mnogo teksta, prožete monolozima i one nakon kojih nedeljama nećemo moći da prestanemo da razmišljamo o njima. Ipak, pozorište zaslužuje dobru komediju, ljudsku priču blisku publici. Tako je osmišljena predstava Od A do DA. Postoji interakcija sa svakim gledaocem ponaosob, što izgovorena, što neizgovorena. Sjajni glumci, odlična produkcija, tekst i režija samo pomažu predstavi da publika traži ponovna gostovanja i izvođenja. A najviše na svetu volim to što posle ovakvih komedija kući idem sa širokim osmehom na licu i ta pozitivna energija me drži nedeljama nakon gledanja.

Sledeće izvođenje je već u petak, 13. oktobra u UK Vuk Stefanović Karadžić u 20h, scena KULT.

Da li ste gledali predstavu? Kako se vama dopala?

Vaša Vještica

***Fotografija je deo promotivnog materijala predstave.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s