VI Festival PIP – “Opet plače, al’ sad od sreće”; nagrade žirija i publike

Na poslednjoj takmičarskoj večeri Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, u ponedeljak 27. novembra, izvedena je predstava Opet plače, al’ sad od sreće po tekstu Novice Savića, u režiji Dragana Jakovljevića, a u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra.

Ovaj dramski tekst je tematski vrlo sličan sa onima koje smo prethodno gledali, ali je suštinski vrlo drugačiji. Novica Savić se poslužio jednim vrlo specifičnim komediografskim postupkom ne bi li na scenu izneo probleme sa kojima se ljudi od krvi i mesa suočavaju. Svaka replika je komična. Tekst je zasnovan na međuljudskim odnosima koji su do te mere narušeni, da se na kraju završavaju ili tragično ili se vraćaju na početak, na momenat od kog kreće razvoj dramske radnje.

Glumci Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković odlično su odigrali ovaj tekst. Smešteni na železničkoj stanici, proživljavaju dan koji bi trebalo da je kao i svaki drugi, a tragičnost tog proživljenog dana ne uspeva da naruši rutinske živote ovih likova. Savić iznosi probleme, a Jakovljević ih režijom fokusira.

Sutradan, 28. novembra, objavljeni su dobitnici nagrada za VI Festival PIP.

Nagradu za najbolju mladu glumicu “Dušan Duka Jovanović” VI Festivala prvoizvedenih predstava dobila je Kristina Pajkić za ulogu Devojke u predstavi Rubište.

15068716051

Nagradu za najbolju glumicu VI Festivala prvoizvedenih predstava dobila je Ivana V. Jovanović za ulogu Glumca u predstavi Maestro.

NPsombor-Maestro-Konjovic

Nagradu za najboljeg glumca VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Boris Isaković za antipodne uloge profesora književnosti i tajkuna u predstavi Novo doba.

kul05

Nagradu za najbolji dramski tekst VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Dušan Kovačević za predstavu Hipnoza jedne ljubavi.

Ljuba-Bandovic

Nagradu za najbolju režiju VI Festivala prvoizvedenih predstava dobio je Kokan Mladenović za predstavu Rubište.

12241785_1071145639565064_7666993800142522079_n

Nagradu za najbolju predstavu u celini VI Festivala prvoizvedenih predstava dobila je predstava Rubište, po tekstu Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Šabačkog pozorišta.

168873_rubiste-8_ff

Nagradu za najbolju predstavu VI Festivala prvoizvedenih predstava po izboru publike dobila je predstava Rubište, po tekstu Ninoslava Đorđevića, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Šabačkog pozorišta.

Vida-Ognjenovic-0000202944255.jpg

U čast nagrađenih master klasa profesorke Vide Ognjenović odigrala je predstavu Viza. Takođe, Vidi Ognjenović je uručena Povelja za doprinos srpskoj drami, koju je ona dobila ove godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s