Kako postati uspešan bloger – pet osnovnih koraka

S obzirom na to da ste kliknuli na ovaj naslov i otvorili ovaj tekst, sigurno očekujete da saznate uz pomoć koje čini i magije možete postati uspešan bloger. Ja sam izvukla pet najosnovnijih koraka i njih morate pratiti ne biste li se bavili ovim sve popularnijim zanimanjem.

  1. Nepismenost

Jako je važno da budete nepismeni. Svakog dana se molite boginji Čakšta Više i ostvarićete ovo. Koristite samo par prostih, uglavnom nepostojećih, kovanica poput presavršeno, predivno, prelepo, prezaljubila sam se. Obavezno se svojim čitaocima obratite konstrukcijom: “ukoliko bih ste volele da probate ove proizvode, možete ih naći…”. Ne zalazite mnogo u srž rečenice, već obavezno stavite tačku ili zarez svuda gde im nije mesto. Dakle, ispred veznika “a” nikako nemojte stavljati zarez, dok je sasvim legitimno staviti ga iza veznika “i”. Potrudite se da pogrešite ime brenda, jer ko je lud da piše ispravno ime brenda?

2. Sujeta

Obavezno isprozivajte starije i uspešnije koleginice! Vrlo je važno da pročačkate ko je to uspešniji od vas, ko radi duže i kvalitetnije, pa onda besomučno napadnite tu osobu. Ta osoba je već izgradila svoju platformu, a time što ćete je isprozivati, svi ti ljudi će videti da i vi postojite. Nikada nije bilo lakše biti bloger! Možete joj posvetiti čitav blog post, ali ja vam savetujem da to ipak budu Instagram priče. To je ono što se najviše gleda. Smislite aferu u vezi sa dotičnom osobom, obavezno je tagujte da i ona vidi kako je prozivate i pokazujete joj gde joj je mesto, pa neće se ona sa godinama rada i iskustva provući tako lako pored vas koje ste tek na početku, žedne besplatnih proizvoda.

3. Loša fotografija

Od krucijalne je važnosti da fotografija bude užasna. Ukoliko je pikselizovana i izgleda kao da je uslikana digitronom, to je onda pun pogodak! Dodajte neke retro filtere, pobogu, njih niko ne koristi, to je baš autentično. Proizvod postavite tako da se ime brenda ne vidi, pa vi ste zvezda, ako brend poželi da se nađe na vašem profilu, moraće to da plati! Naravno, to radite kada se ne radi o brendu koji je već platio.

4. Ulizivanje brendovima

Ovo ćete najlakše postići tako što ćete otići u prodavnicu i kupiti sve ono što nije proizvod tog brenda. Onda ćete kontaktirati brend. To je momenat kada ne smete da pogrešite. Morate da sastavite vrlo osećajan mejl, da dirnete brend u emociju. Morate da priložite lažne preglede, niko neće umreti ako dodate sebi par hiljada pregleda na dnevnom nivou. Ukoliko brend pristane na saradnju i ponudi vam popust od 10% na njihove proizvode, odmah pristanite! Možda ćete vi platiti njihov proizvod, ali to niko ne mora da zna. Ovaj korak postaje jednostavniji ukoliko ostvarite sledeći.

5. Kupovina pratilaca

Najvažnije u svemu ovome je da kupite pratioce! Pazarite jedno 5k, 10k ili 15k pratilaca, a nećemo se cenjkati, kao na pijaci, koliko košta neka košta. Sve je to zarad većeg dobra. Kada lepo kupite pratioce, onda izaberete nekoliko brendova. Vrlo je važno da znate da postoje brendovi koji žele da rade sa svim mogućim blogerima, obratite mi se privatnom porukom za spisak. Njih ćete kontaktirati, a onda ćete pronaći kontakt za neke ozbiljne brendove, pa ćete vi njima objasniti kako je strina drugarice vašeg najboljeg druga pre deset godina radila kod njih, a ako ih ne upecate na tu vezu, onda lepo ponudite keš da sklopite saradnju kako valja. Samo neka se okreće, doći će vreme da oni vama plaćaju.

Pored ovih pet osnovnih koraka, vrlo je važno da se svakog dana cerite na Instagram pričama, da jedete čia seme i godži bobice, da idete u teretanu, da se slikate samo, ne plašite se, nećete valjda vežbati. I najvažnije od svega je da puder, koji vam je brend poslao na testiranje, poklonite svojim pratiocima, lako ćete odabrati kome, realnih je svega stotinak. Pa nismo mi krive što nam boja ne odgovara, ako je taman, pretaman je, ako je svetao, presvetao je. Ako se ne može koristiti svakog dana, onda se taj puder ne važi, bolje da se pokloni. I zapamtite, nikako ne smete biti pošteni, vredni i vaš blog nikako ne sme da bude kvalitetan. Onda u ovoj krivoj zemlji nećete uspeti!

Nadam se da vam je ovaj kratak vodič ulepšao veče i podstakao vas da se pridružite srpskoj blogerskoj sceni.

 

2 thoughts on “Kako postati uspešan bloger – pet osnovnih koraka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s