49. Dani komedije – Poetika žene u predstavi “Čista kuća”

Na drugoj večeri 49. Dana komedije odigrana je predstava Ateljea 212 “Čista kuća” po tekstu Sare Rul, a u režiji Andree Pjević. Pitanje koje nam nameće suština ovog festivala jeste pitanje komediografskog postupka. Ukoliko je suditi po selekciji nakon druge predstave, a uzeću u obzir da sam već pogledala dve od onih koje nam predstoje, komedija se sve više razvija u jednu homogenu strukturu ispunjenu različitim žanrovima. Uvek se setim scene iz Uvoda u anatomiju kada sahranjuju mučenog Džordža i kada Meredit počne nekontrolisano da se smeje. Izgleda da smo i mi došli baš dotle, da se smehom borimo protiv svih nedaća koje nam se u životu nameću.

Predstava počinje na jedan nesvakidašnji i lep način – Matilda (Natalija Stepanović) govori na brazilskom portugalskom. Moje znanje španskog jezika omogućilo mi je da je i delimično razumem, ali fascinantno mi je bilo kako se u toku tih prvih nekoliko replika u publici čuo muk. Pažnja je privučena stranim jezikom i gotovo sam sigurna da je sve ljude u sali interesovalo šta je to ona rekla. Jednim neposrednim rediteljskim postupkom pred nama se otkrivaju likovi – kroz melodramske, komične, pa i replike teatra apsurda. Matilda govori kako je njena majka bukvalno umrla od smeha, a da se otac odmah nakon toga ubio. I Matildino najjače oružje koje ima jeste upravo komika.

Lejn (Radmila Tomović) i Virdžinija (Hana Selimović) su sestre, ali su kao dramski likovi antipodi. Lejn je karijeristkinja, lekarka, žena koja gine za posao, koju je posao izmrcvario i smrvio. Virdžinija je domaćica, žena koja voli da čisti i uverila je sebe da u tome uživa, njoj je njen partner rekao da se ružno smeje i ona je tog momenta prestala da se smeje. Hana Selimović ovaj lik igra sjajno, koketno i vrlo precizno. Matilda je zapravo jedan most između ova dva lika – potpuno van nametnutih životnih konvencija. Ona je žena današnjice, ona koja razbija dva puta davno ustanovljena – ili ćeš završiti fakultet i posvetiti se potpuno poslu i ničemu drugom, ili ćeš se udati i biti domaćica. Ona sve te predrasude ruši i postaje spona između onoga nekad i ovog danas. Matilda je oličenje ženske slobode.

Izuzetno je važna linija radnje koja prati Anu (Tamara Pjević), koja je srodna duša Lejninog muža Čarlsa (Vladislav Mihailović). On je takođe lekar i na svom poslu je u jednoj od pacijentkinja prepoznao ženu svog života, koja nije Lejn. I dok se Lejnina čista kuća u potpunosti raspada, Anin čist, produhovljen život se takođe raspada. Važno je napomenuti da lik Ane inače u tekstu ima svoje replike, ali u ovoj predstavi ona ne progovara i njen izraz sveden je na sjajnu koreografiju. Sve ono što bi rekla, ona odigra, a taj postpuak je toliko efektan baš zato što sve vreme pleše na ivici između života i smrti. I njena želja je da je ne ubije rak, već da je ubije najbolji vic na svetu. Da bukvalno umre od smeha. Ta borba za život do samog kraja, vedrina i optimizam, deluju oplemenjujuće i katarzično na publiku.

Predstava “Čista kuća” se bvi i različitim psihološkim poremećajima, a između ostalog najdominantniji su depresija i opsesivno-kompulsivni poremećaj. Postavljajući ova pitanja na pozorišnu scenu podiže se svest o ovim važnim temama, pruža se niz mogućnosti i rešenja da se sa istim čovek izbori, a deluje i vrlo ohrabrujuće na sve one koji se sa bilo kakvim psihičkim poremećajem i sami bore.

Imala sam jednu baku, maminu tetku, koja je svirepo ubijena u svojoj kući. No, ona mi je ostavila jedan amanet, nešto što ću zauvek nositi kroz život. Kod nje bismo u toplim letnjim noćima, kada bismo išli u goste, imali časove smeha. Poenta je bila da se smejemo i da smehom izlečimo dušu. I dan danas, kada nje nema skoro deset godina i kada je otišla na način na koji je otišla, časovi smeha su neminovno ono što me u toj tragediji održava u životu. Smejemo se i lečimo dušu, na to me je “Čista kuća” podsetila.

Foto: Boško Đorđević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s