Original, majke mi!

Jedna smorna, tmurna subota i prelistavanje različitih profila i stranica u nadi da ću pronaći nešto zanimljivo. Odjednom, iskoči mi reklama veoma ozbiljne stranice na Instagramu. Bave se prodajom šminke, Kajli i Tu Fejsd original, majke mi. Obično se iznerviram i zaobiđem, ali ovog puta sam odlučila da se poigram. Praviću se da sam zainteresovana, da vidim baš šta će mi reći, odakle nabavljaju. Dobila sam veoma jasan odgovor. Šminka se nabavlja od njihovih specijalnih dobavljača. Na moju konstataciju da to ide direktno iz fabrike, dobila sam odgovor: Naravno! i fotku deklaracije nekog Kajli oriđinal ruža. Ne budem lenja, pa pročešljam profil. AKCIJA, majke mi! Kajli za 500, Tu Fejsd za 700! Umalo se ne onesvestih.

Ako sam nešto naučila za ovog mog dosadašnjeg života, zdravlje je na prvom mestu. Ponovo ja ne budem lenja, pa potražim na netu sastav te fejk šminke. Rekoh možda stave unutra nešto što već postoji, a zamene etiketu i to onda bude jeftino. Ali, ne lezi vraže, naravno da nemaju savest, a ni svest o tome šta distribuiraju i prodaju ljudima. U kopijama se nalaze ŽIVA, OLOVO, ARSEN, CIJANID, LJUDSKI URIN, IZMET PACOVA. (IZVOR) U kopijama se može pronaći i RAZREĐIVAČ FARBE, kao i različite BAKTERIJE, jer se sve proizvodi u EKSTREMNO NEHIGIJENSKIM USLOVIMA. (IZVOR) Ako vam ovo zvuči makar malo zastrašujuće, razmislite kada sledeći put budete kupovale/reklamirale fejk šminku.

Znam da se o ovoj temi mnogo govorilo i pisalo već. No, kada je zdravlje u pitanju, smatram da nikada nije suvišno govoriti o tome. Da li vam je prestiž važniji od sopstvenog zdravlja? Ako ne znate, sve supstance koje sam navela mogu trajno da oštete, ne samo područje na koje nanosite neispitanu šminku, već čitav organizam! I sami se sećate koliko je mama pazila da ne slomite toplomer. Iako se u ovim modernijim toplomerima ne nalazi čista živa, u onim starim, pre dvadeset i trideset godina, nalazila se baš čista živa i njeno apsorbovanje u organizam moglo bi dovesti do smrti! To je samo jedan od navedenih sastojaka, a zamislite sve te sastojke u jednom proizvodu! Pa onda tresnite to sebi na usne, lice ili oči. Razmazujte izmet pacova ili ljudski urin, uopšte nije odvratno.

Niko nikoga do sada nije streljao zato što nanosi Golden Rose ili Aura tečni ruž umesto Kylie ili MAC ruža. Uvek ću radije kupiti ono u čiji sam sastav sigurna, ono što znam da je ispitano i provereno. Nikada nisam robovala brendovima, niti bi me bilo sramota da izvadim GR tečni ruž da popravim, umesto onog na kom piše Kylie, a ko zna šta je u njemu. Ako vam je stalo do imena proizvoda, ostavljajte novac u kasicu prasicu, pa kupite sebi ono što želite da imate. Ne dozvolite da vas neko ubeđuje da vam prodaje original.

Inspiracija za ovaj moj tekst je, između ostalog, bio i video koji je Ana Janković snimila sa Leom Stanković na temu šminkanja za školu. Tu su istakle jedan veliki problem, a to me je pokrenulo da malo istražim i napišem vam sve ovo. Naime, devojčice imaju problem kada vide da njihova drugarica ima neki proizvod velikog imena, pa u želji da joj se dodvori, kupuje kopije. Niko se nije naučen rodio, pa zato apelujem na MAJKE. Kada kupujete ćerkama šminku, proverite šta vaše dete stavlja na svoje lice. Bolje je odvedite u Lilly ili DM, na štandovima Essence, Catrice i Aura šminke pronaći ćete odlične, povoljne proizvode. Bolje sprečiti nego lečiti!

Molim vas, moje mišljenje je samo moje. Ne treba isključivo tako misliti. Ovim tekstom ne želim da nametnem išta, želim samo da skrenem pažnju na ozbiljne, moguće posledice jurcanja za trendovima i prestižima. Ukoliko svesno želite da kupite kopiju šminke, to radite na sopstvenu odgovornost. Imate jedno lice i jednu kožu. Nemojte to upropastiti zato što vas je neko ubedio da mu je tetka iz Nemačke donela original, majke mi!

Vaša Vještica

 

21 thoughts on “Original, majke mi!

  1. Apsolutno se slažem sa svime napisanim. Više volim da se “sramotim” sa šminkom iz dm-a kojoj znam sastav nego da nanosim na sebe te brendirane ruževe mućkane u Kini.

    Liked by 1 person

      1. Naravno, poznat mi je problem ali nisam znala da baš svašta trpaju u šminku dok nisam pročitala tvoj tekst 😵

        Liked by 2 people

  2. Bravoooo! Znas koliko volim da citam tvoje postove. Apsolutno se slazem sa tobom i apelujem na sve devojcice da se paze. O javnim licnostima (pevacicama,glumicama) ne zelim uopste da pricam. Zao mi je samo sto su i one deo ovog marketinga.

    Liked by 1 person

    1. Hvala ti! 💚 Javne ličnosti su posebna priča i smatram da treba prvo da se informišu, pa onda promovišu ono što se od njih traži. A očigledno to ne rade. :/

      Like

  3. Zgrozim se kada naletim na Instagramu na takve profile i strašno mi je žao kada vidim da neko kupuje fejk šminku da bi se dodvorio nekome, prosto ne razumem poentu. Ja sam uvek bila za to da je bolje kupiti na primer essence paleticu senki koja je dermatološki testirana i ispitana nego fejk Naked paletu. Baš sam planirala da napišem post na ovu temu i sad si me i ti dodatno inspirisala tako da ću to sigurno uraditi. Odličan post zaista, sa svime se slažem i svaka ti čast!

    Liked by 1 person

  4. Ne znam gde je tu logika? Kupiš nešto što je fejk i kao uštediš novac. Nakon toga ta stvar ti uništi lice pa budeš primoran da odeš kod dermatologa i on ti prepiše eucerin kreme koje su i po 2000+ dinara jedna i još stvari da ti spasi kožu. A za taj novac možeš kupiti super stvari u drogeriji. Ako ćemo iskreno puno tih skupljih stvari (ne svaka ima izuzetka uvek) ne vredi taj novac već mu je cena tolika zbog imena brenda.

    Liked by 1 person

    1. Upravo se o tome radi! Ljudi stavljaju prestiž ispred zdravlja i to je srž problema. :/ I potpuno sam saglasna sa tim da neke proizvode prodaje isključivo brend.

      Like

  5. S jedne strane mogu da razumem zasto devojcice kupuju tu sminku, jer su te stvari sad popularne a one nisu svesne stetnosti sastojaka. Ali nikako ne mogu da razumem kako neko ko ima 20+ godina moze da kupuje fejk sminku. I to devojke daju cifre i od 2-3 hiljade dinara za neke navodno original palete. A za isti taj novac moze da se kupi kvalitetna, brendirana sminka.

    Liked by 1 person

    1. Ni meni nije jasno kako ne vode računa o svom licu – proveravam sastav i proizvodima iz drogerija. Mislim da je neodgovornost baš to što navodiš – za iste pare mogu da se kupe odlični proizvodi.

      Like

  6. Ja bih još da dodam da je najveći problem to što devojke to svestno kupuju, znajući da je kopija! Koji je to kompleks, sta nije u redu u glavama današnjih devojaka o.O
    Bravo za post! 🙂 ♥

    Liked by 1 person

  7. Ja sam na fb stranici napravila listu fb stranica koje prodaju fake…a onda vidim devojku koja se predstavlja kao bloger, koja apsolutno ne podrzava fake sminku ali je kupila par kylie ruzeva koji su joj bas dobri!!! Sta reci…

    Liked by 1 person

    1. Da sam ja to videla, ostavila bih komentar. Kao blogeri koji se bave temom lepote moramo biti upoznati sa onim što našim čitaocima plasiramo.

      Like

      1. Da li mi verujes da od 20+ komentara samo ja i jos 1 devojka smo joj to rekle i lepo nas je isprozivala… Dok je druga devojka napisala da je njenoj drugarici izasao herpes od tih karmina ali super sto njoj nije nista bilo!!! I mislim da se upravo radi o tome sto si napisala, da deca-devojcice vide od drugih pa kupe i one makar tu kopiju cisto da se kaze da imaju

        Liked by 1 person

      2. Verujem, verujem. I ne čudi me, devojke ne vode računa o svom licu uopšte! Ako ona svesno želi to da koristi, to je njen problem, ali ne bi trebalo da svojim čitaocima to preporučuje kao original, to je već laž. :/

        Like

  8. Ja sam cak dozivjela da mi drugarica,kad je vidjela moj originalni MAC karmin koji sam platila oko 20€ kaze da nisam normalna sto dajem tolike pare za karmin kad je ona kupila na nekoj od tih stranica “isti takav” za 5 eura.Pa,mislim,da mi je samo do imena i ambalaze kupila bih i ja kopiju da je pokazujem naokolo ljudima,ali ja to planiran da stavljam na svoje lice,tako da mi ne pada na pamet da platim neki neprovereni proizvod isto kao i regularni drogerijski ruz sasvim pristojnog kvaliteta.

    Liked by 1 person

    1. Baš tako! Ni ne treba zavisiti od brendova na taj način. Danas, vala, postoji pristojna kozmetika za svaki džep, a ako sam već skupila 5e, strpiću se i sakupiti još 15e, pa ću kupiti MAC ruž da ga pokazujem. 😀 S druge strane, uopšte mi ne smeta da koristim GR tečne ruževe od 400 dinara – meni su prilično dugotrajni i kvalitetni. 😊

      Like

Leave a comment